Social Networks

Welkome bij de les over sociaal Networks. Sociale Networks is een nieuwe opkomende trend. De overdracht van beeld geluid en tekst bestanden online over ter wereld waar je bent. De laatste 4 jaar is dit een nieuw hot communicatiemiddel. Wie gebruikt er nou geen Hyves, Facebook, My space, twitter. Vooral ondermensen tussen de 8-30 jaar zijn sociaal Networks hot. Wij gaan de multimedia aspecten van 2 sociaal Networks uitleggen/vergelijken. Deze les wordt afgesloten met een praktijk opdracht.

Hyves

Hyves is een oorspronkelijk Nederlands social network opgericht in 2004. Daarom wordt Hyves vooral alleen in Nederland gebruikt. Hyves is sinds die tijd gigantisch gegroeid in zijn gebruikers.  Onlangs heeft Hyves veel publiciteit gehad door de overnamen door de TMG media groep. Even wat statistieken:

-         6,7 miljard pageviews per maand

-         7,2 miljoen unieke bezoekers per maand

-         Hyves heeft 1 miljard foto’s

-         1 miljoen foto uploads per dag

-         Hyves heeft 2 miljard berichten

Hoe maak je een account

Als je naar de site van Hyves gaat www.hyves.nl krijg je een algemene pagina te zien met de meest besproken onderwerpen van dan recht zie je dan wel meteen de knopt gratis aanmelden. Als je op deze knopt klikt krijg je een volgend scherm met de vraag of je een zakelijk of persoonlijk profiel wil aanmaken wij kijken hier naar het persoonlijke profiel. Nadat je dan op persoonlijk hebt geklikt krijg je eindelijk de kans om je gegeven in te vullen en kun je beginnen met hyven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe kun je bestanden en foto´s uploaden

Als je dan eenmaal een profiel hebt kun je naar believen in loggen op elke computer met verbinding en kunt dan naar je eigen pagina gaan. Natuurlijk wil je dit een beetje persoonlijk maken dus daar is de optie foto’s uploaden voor. Bij Hyves moet je daar even naar zoeken maar dan vind je een knop waarmee je je foto’s kunt plaatsen. Als je daar dan op hebt geklikt krijg je het scherm waarmee je kun uploaden te zien.                      

   

Voor en nadelen

Zoals al gemeld is Hyves sinds kort over genomen door de Telegraaf media Group wat gezien word als een rechtse groep die dan ook die invalshoek heeft. En er zijn toch een heel stel mensen die dit als een groot nadeel zien. Er hebben dan ook honderden leden hun profiel verwijderd. Maar Hyves groeit continu dus is dat niet echt merkbaar. Een groot voordeel aan Hyves voor Nederlanders is dat het een geheel Nederlands social network is. Het is voor Nederlandse mensen makkelijk om met land genoten in contact te komen omdat de overgrote meerderheid Nederlands spreekt vooral voor jongere kinderen die nu al gewend raken aan internet is dit erg makkelijk daar ze nog geen andere talen beheersen. Wij vinden de gebruiksvriendelijkheid een voordeel als je op het eerste oog naar Hyves kijkt wijst het zich vanzelf. Hyves maakt gebruik van felle primaire kleuren maar zonder dat het hinderlijk word en hierdoor lijkt het een frisse en opvallende site. 

Facebook

Facebook is een National sociaal network en is opgericht in januari 2004. Dit betekend dus dat Facebook in meerdere landen gebruikt wordt. Face book is een van de grootstee social Networks die er is. Dit komt vooral omdat faceboek landelijke bekendheid heeft. Ook hier wat statistieken:

-         2 miljard foto uploads per maandag

-         500 miljoen actieve gebruikers

-         Facebook heeft 15 miljard foto’s

-         14 miljoen video uploads per maand

Hoe maak je een account

Meteen als je facebook voor de eerste x opent dus op www.facebook.com krijg je een registratie scherm je vult dat allemaal even in en je bent klaar om facebook te gaan gebruiken.
Je wordt meteen ook even verteld dat facebook gratis zal blijven altijd leuk om te weten.

 

 

 

 

 

 

Hoe kun je bestanden en foto´s uploaden

Bij facebook kun je ook op je eigen pagina gaan en dan heb je links onder schermpje met foto’s daar moet je dan even op alles weergeven klikken en dan komt de knop foto’s uploaden ook tevoorschijn.

 

Als je dan op foto’s uploaden klikt kun je pas foto’s gaan uitkiezen.
Hier klik je op selecteren en dan ga je ze uploaden.

 

 

 

 

 

 

Voor en nadelen

Facebook is een wereldwijd gebruikt social network. Hier zitten zowel voor als nadelen aan. De reikwijdte van dit social network is veel groter. Hierdoor kun je met Facebook contacten leggen over de hele wereld. Maar het nadeel is dat het netwerk zo groot is dat het vrij ongrijpbaar is voor je het weet haal je vrienden door elkaar. Nu even over de gebruiksvriendelijk en het uiterlijk. Persoonlijk vinden wij facebook op het eerste gezicht een beetje onoverzichtelijk er komt een heleboel op je af en je moet even een momentje voor jezelf nemen om het te begrijpen. Facebook gebruikt voornamelijk blauw en wit. Dit geeft een meer zakelijk uiterlijk wat ook wel weer rustgevend is.

De toetsing

Maak een verslag over de verschillende aspecten van multimedia binnen deze twee sociale netwerk. Beargumenteer daarnaast welke van de 2 netwerken jij het beste vind scoren op multimedia. Behandel hierbij onder andere de gebruiksvriendelijkheid en het uiterlijk. Het verslag moet ongeveer 2 a4tjes worden en moet tussen 375-600 woorden bevatten. Lever dit verslag in bij je docent.