Online kranten

Welkom bij de les over online kranten in deze les willen we 2 online kranten behandelen. Eerst gaan we wegwijs maken op deze online kranten en deze 2 kranten gaan we vervolgens vergelijken. We hebben hiervoor de spits en de metro gekozen.

Hoe werkt de online krant Metro

Als je de Metro online wil lezen. Ga je naar www.metronieuws.nl Hierin kunt u het meest actuele nieuws vinden ingedeeld in handige tabs.

Wat aan deze website heel handig is dat je de krant van vandaag en alle eerdere edities gewoon kunt downloaden en digitaal inzien en deze eventueel zelfs uitprinten. Deze zijn te vinden door op dit volgende plaatje te klikken op de hompage.

 

metro.tmp.jpgdownload metro.tmp.jpg.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                      

 

Hoe werkt de online krant Spits

Als de Spits online wil lezen. Ga je naar www.spitsnieuws.nl. Hierin kunt u het meest actuele nieuws vinden ook bij deze website is dit ingedeeld in handige tabs. Daarnaast staat op de homepage nogmaals de actuele onderwerpen gerangschikt per categorie. Ook op deze website kun je een digitaal exemplaar van de krant downloaden. Alleen is deze krant dan een PDF bestand. Dit houdt in dat u hem ook op uw PDF reader of ebook reader kan plaatsen en lezen wanneer u dat wilt. Ook kun je kranten terug zoeken uit het verleden in het archief. Wij vinden de gebruiksvriendelijkheid van de spits wat tegen vallen te opzichten van de Metro. Maar De spits heeft een veel mooiere website.

  

De ‘multimedia’ interface waarin je de online krant leest

 Allebij de kranten hebben een keuzes gemaakt in hoe de krant aangeboden wordt. Hier is natuurlijk heel goed overnagedacht. De krant moet prettig telezen zijn maar je wil natuurlijk daarnaast ook de korte headlines van het nieuws weergeven. Elke van deze kranten anbieder heeft hier weer zijn eigen kijk op en een andere manier van aanbieden van het nieuws ontwikkeld. Hieronder gaan we de verschillen laten zien tussen deze 2 kranten aanbieders en jou laten nadenken over deze keuzes.

Bij de spits

Bij de spits is de online krant online te lezen in een pdf in je web browser. Dit werkt gewoon via de standaard pdf reader. Je kunt deze pdf dus ook opslaan voor gebruik op bijvoorbeeld een e reader of een I pop Touch. Het nadeel is echter alleen dat de spits hier geen eigen draai aan heeft gebracht. Je kunt bijvoorbeeld niet door de artikelen heen bladeren.

 


 

Bij de Metro

Bij de Metro hebben ze  het op een andere manier aangepak. Bij de metro hebben ze een eigen online kranten lees inteerface gemaakt. In deze interfacekan je lekker door de krant heen bladeren en heeft de krant meer de vorm van een clasieken papieren krant.Deze interface is super gebruiksvriendelijk en leest een stuk prettiger dan een pdf document. Daarnaast kun je Ook gewoon de krant nog op Pdf formaat dounlloden om deze bijvoorbeel op een E reader te lezen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De uitstraling van de online kranten

Alle bij de online kranten hebben gekozen voor een bepaalde feel & Look. De spits heeft gekozen voor een kleuren set met blauw tinten. Dit oogt heel rustig en zakelijk. Hiermee krijg deze krant dus een zakelijk gevoel. De Metro heeft gekozen voor een Groen kleuren pallet. Dit laat je gelijk laten denken aan natuur groen links een zeker ook rust. Als je zelf een online krant zou ontwerpen voor welk kleuren pallet zou jij dan kiezen? Lever deze kleuren pallet keuzen samen met de beargumentatie in bij je docent.

Deze twee online kranten vergeleken

 

 

Gebruiksvriendelijkheid

7

8

Functionaliteit

6

7

Mogelijkheden

6,5

7,5

Duidelijkheid

8,5

7

Archief mogelijkheden

8

7,5

Lay-out

8,5

7

Totaal

7,4

7,3

 

Conclusie

Al met al zijn de Metro en de Spits allebei geweldige online gratis kranten. Bij allebei kun je de kranten net zo lezen analoog als digitaal. Allebei de kranten hebben voor en nadelen te opzichten van elkaar. Uiteindelijk heeft de spits met een tiende punt van de metro gewonnen. De spits was de mooiste online krant. Maar de Metro had de meeste mogelijkheden en is erg gebruiksvriendelijk. Conclusie het maakt niet zoveel uit welke van deze twee online gratis kranten je leest ze kennen allebei goede en minder goede punten.

De toetsing

De toetsing van dit hoofdstuk vindplaats door middel van het schrijven van een samenvatting van deze les. Schrijf een samenvatting van 150-250 woorden. Over deze twee online kranten. Behandel hier in alle onderwerpen die ook behandelt zijn in deze les. En lever deze sammevating in bij je docent voor een beoordeling.