Multimedia op het web

Multimedia op het web is een hele brede term. Zo groot dat je nooit alle aspecten van multimedia op het web kan samenvatten in deze les. Vandaar dat deze les zich zal toespitsen op een aantal zaken over multimedia op het web. Maar wat is nou multimedia op het web. Multimedia op het web is alles wat een combinatie van beeld, geluid, video, animaties, of interactiviteit bevat. Dus naast allerlei programmeert talen om animaties te maken zoals flash en JavaScript zijn plaatjes en geluidjes ook multimedia.

Opdracht 1

Bij multimedia op het web bestaat de toetsing uit een aantal opdrachten. Vraag aan je docent het invulformulier en als je alle opdrachten gemaakt hebt lever dat dit formulier weer in bij je docent. Vergeet je naam en je klas niet in te vullen!

Bekijk onze multimedia website grondig. En bepaal welke vormen van multimedia worden er gebruikt op deze website?

Verschillende soorten multimedia op het web

Zoals je bij inleiding hebt kunnen lezen en hebt kunnen ontdekken zijn er een hoop verschillenden soorten multimedia. Doormiddel van deze les willen we dat je de verschillende soorten multimedia leert herkennen en er een globaal beeld bij laten vormen. Sommige multimedia soorten zoals plaatjes invoegen enz. Willen we je ook zelf leren dit gaan we doen doormiddel van wat basis HTML commando’s. We gaan hieronder van makkelijke multimedia naar ingewikkelde multimedia zoals flash en JavaScript.

 

 plaatjes

Sinds het internet echt in opkomst is kunnen stilstaande plaatjes gebruikt worden in de web browser. Wij willen dat jullie zelf leren een plaatje In een webpagina leren te zetten. Dit gaan we doen doormiddel van HTML. Maak een kladblok tekst bestand aan en sla deze op als HTML extensie.

 

Nu kunnen we dit kladblok bestand openen in een web browser. Zoals je hieronder ziet is het nu een leeg document.

 

 

Open opnieuw het tekstbestandje. Plaats in de zelfde map van dit bestand een plaatje. In het tekst bestand zetten we de volgende regel tekst:

<IMG src="hello3d.gif" height="64" width="154">

Hierbij is Hello3d.gif de naam van het plaatje.

 

Opdracht 2

Maak een webpagina met daarin een plaatje.

Een.GIF afbeelding

Een.Gif afbeelding zijn wij al eerder tegen gekomen in de les beeld en geluid compressie. Hier Hadden we geleerd dat met gif afbeelding bewegende animaties kunnen maken. Dus als we met de regel hierboven een bewegende.Gif afbeelding dan hebben we onze eerste animaties multimedia.

j0300520

Filmpjes

Ook filmpjes vallen ondermultimedia op het web. Tegenwoordig is het heel normaal dat je op het internet veel filmpjes kan vinden. Denk bijvoorbeeld maar is aan uitzending gemist en Youtube. Filmpjes die op Youtube staan kun je plaatsen op jouw web pagina. Plaats de hieronder genoteerde HTML code in je zelfde HTML bestand van opdracht 2 en bekijk het resultaat.

 

<object width="480" height="385"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/z8KVF0EPSQQ?fs=1&amp;hl=nl_NL"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/z8KVF0EPSQQ?fs=1&amp;hl=nl_NL" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="225" height="160"></embed></object><br>

 

Opdracht 3

Via Youtube kun je ander HTML codes laten genereren voor andere filmpjes.

Plaats een ander filmpje over multimedia in het hiervoor gemaakte tekst bestand.

 

Geluid/muziek op websites

Tegenwoordig Kun je op het internet veel muziek tot je beschikking. Kijk maar is op www.538.nl www.skyradio.nl www.Qmusic.nl Hier kun je lekker radio luister. Online gestremd om precies te zijn.

 

Opdracht 4

Kies de radio website die jij het beste vind en vertel in een a twee a4tje hoe je op deze website radio kan luisteren. Gebruik plaatsjes ter verduidelijking

 

Natuurlijk kunnen we ook zelf geluiden of muziek invoegen in ons HTML document. Dit doen we door de volgende code toe te voegen aan ons HTML document. <embed src="afbeeldingen/windows.mp3" width="300" height="100">. Het niet dikgedrukte stuk tekst is hierbij de locatie en naam van het muziek bestand.

Dit komt er dan als deze muziek speler uit te zien.

Opdracht 5

Plaat een muziekje in het hiervoor gebruikte HTML bestand. Lever na deze opdracht dit HTML bestand in bij je docent.

 

Interactiviteit

De multimedia vormen die we hiervoor hebben behandelt werken doormiddel van HTML. Omdat HTML veder niet over meer multimedia mogelijkheden beschikt. Zijn er anderen programmeertalen/programma’s ontwikkeld om meer inter-activiteiten mogelijk te maken. Het doel van dit gedeelte van de les is om jullie een globaal beeld te geven over deze programmeertalen/programma’s.

 

Adobe Flash

Adobe Flash is een programma waarmee animaties, reclame spots of zelfs kompleten games gemaakt kunnen worden of completen websites mooi aangekleed mee kunnen worden. http://1.bp.blogspot.com/_AcBUSVxs82w/S9mzjyhmTaI/AAAAAAAAcSI/WhRbP0A_L_M/s400/Adobe_Flash_Logo.jpgDeze animaties kunnen vervolgens gewoon in een website opgenomen worden. Goede voorbeelden van flash games kun je vinden op www.spelle.nl. Flash is opgebouwd als een soort teken film. De maker bepaald per tijdseenheid wat de gebruiker te zien krijgt.

Een voorbeeld van een flash game staat hieronder.

 

 

Tegenwoordig beschikt Adobe Flash over een tal van mogelijkheden. Zo kent dit programma zijn eigen action script. Dit is een programmeertaal binnen flash voor meer mogelijkheden. Ook flash staat niet stil sinds dat flash bestaat zijn er al 12 versies geweest. Elke nieuwe versie beschikt weer over meer mogelijkheden.

 

Opdracht 6

Vul op het invulformulier tien spelletjes in met de URL die gebruik maken van flash. Zoek minimaal in 7 verschillende bronnen.

 

JavaScript

JavaScript is een programmeertaal die speciaal ontwikkeld is om website interactiever te maken. Dus een website waarbij interactie tussen de gebruiker en de webpagina bestaat.

http://www.webguru-india.com/blog/wp-content/uploads/2010/09/javascript_logo.gifJe moet JavaScript niet door elkaar halen met Java. Ondanks dat beiden talen vee gebruikt worden in de web browser zijn het 2 totaal verschillende talen. JavaScript is een functionele programmeer taal. Terwijl Java object georiënteerd is. Om je een goed beeld te geven wat nou precies een JavaScript is Bekijk deze webpagina: http://unobtrusify.com/

 

Opdracht 7

Beschrijf aan de hand van de link uit het artikel in eigen worden wat JavaScript is.

 

Toetsing/afsluiting

Lever alle 7 gemaakte opdrachten in bij je docent om dit lesje af te sluiten. We hopen dat je doormiddel van deze les een beter beeld hebt gekregen over multimedia op het web. Er zijn nog meer mogelijkheden dan alleen de hierboven genoemde. Maar wij hebben ons toegespitst op de belangrijkste.

MM900046647[1]MM900300547[1]MM900303447[1]MM900309747[1]MM900315847[1]MM900323747[1]MM900336347[1]MM900336447[1]MM900336847[1]

Nog even wat laatste multimedia om het af te leren.